sâmbătă, 30 aprilie 2011

TURCOAZA

       Fosfat hidrat de cupru si aluminiu cu duritate 6. Culoarea este de la azuriu la verde, in nuante palide. Se foloseste pe chakra a cincea. Atentie la turcoazele colorate artificial. Turcoaza origi­nala se caracterizeaza prin nuanta azuriu-ciel, iar alte varietati, cum sunt cele ce provin din China sunt de culoare verde des­chis. Este o piatra delicata, supusa alte­rarii in prezenta transpiratiei, a cosmeticelor, parfumurilor si ca efect al caldurii.
   Cunoscuta de traditia ezoterica occidentala, turcoaza isi datoreaza numele Turciei, sau, dupa altii, Turkistanului din Persia Antica, unde se mai gaseste si astazi un zacamant. In trecut se credea ca apara de caderile de pe cal, sens in care giuvaergiii medievali recomandau sa fie atarnata de haturi. Foarte populara in cultura indienilor americani, turcoaza era considerata de catre acestia "locuinta sufletelor tuturor ani­malelor", astfel ca aceasta piatra constituia punctul central al ritualurilor menite sa vindece turmele de vite si hergheliile de cai, ca si alte animale.
   De secole, turcoaza este simbolul protectiei, incat isi merita apelativul de "buretele negativitatii". In antichitate i se atribuia puterea de a indeparta deochiul si de a servi drept antidot im­potriva vrajilor, iar cristaloterapia moderna ii recunoaste aces­tei pietre, din cauza porozitatii, capacitati de absorbire a ener­giilor negative de orice tip. Insa, ea trebuie purificata adeseori pentru eliminarea vibratiilor cu care tinde sa se impregneze. Daca o purtam cu noi, este necesar sa avem ganduri pozitive pentru a evita ca piatra sa ne absoarba energiile mentale neplacute si sa le favorizeze retinerea in aura. Asociata cu aerul, cu cerul, cu respiratia si cu plamanii, este benefica in tulbu­rarile respiratorii si pulmonare.
   Este adecvata si pentru canali­zarea pranei prin respiratie, precum si in cazurile de reuma­tism si in terapiile menite sa opreasca viciul fumatului. Folosita pe a cincea chakra, permite exprimarea cu prietenie si loiali­tate. Pentru trasaturile sale specifice in determinare influentelor ostile, turcoaza "protejeaza oratorii de criticile negative si confera forta cuvintelor lor".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu